Verhoging vrije ruimte

De vrije ruimte over uw fiscale loon tot en met € 400.000 wordt in 2020 verhoogd van 1,7% naar 3%. Hier mee kunt u, als u daarvoor de financiële ruimte heeft, uw werknemers extra tegemoet komen. Lees meer over de verhoging van de vrije ruimte bij de Belastingdienst.

Het Kerstpakket mag weer iets luxer zijn dit jaar

Het kerstpakket mag weer iets luxer zijn dit jaar

Iets meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking krijgt deze weken weer een kerstpakket. In totaal nemen 4,5 miljoen mensen een pakketje van de baas mee naar huis. Bedrijven geven er weer meer aan uit, gemiddeld zo'n 30 tot 45 euro, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z.

Als je een weddenschap met collega's af wil sluiten over wat er dit jaar zéker in het pakket zit, gok dan op een houten plank of een draadmand. Die zijn niet aan te slepen, zeggen de groothandels. Ook bierproefpakketten met speciaalbieren, manden gevuld met eten en leuke kaarsjes zijn populair. Daarnaast blijven de traditionele pakketten vol met lekkernijen populair.

Typisch Nederlandse traditie

Met z'n allen neuzen in de grote doos: de traditie van het kerstpakket stamt al uit de negentiende eeuw. "Op eerste kerstdag moesten de werknemers gewoon werken. De dag erna gingen ze met een mand met eten en lekkere dingen naar hun familie om daar lekker kerstmis te vieren", vertelt Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Een unieke Nederlandse traditie, al krijgen werknemers in andere landen soms ook wel een cadeautje met Kerst. In Italië krijgen werknemers vaak lekkernijen, bijvoorbeeld een mand vol eten. In Brazilië is het gebruikelijk om cadeaubonnen te krijgen. In andere landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Rusland en in het Midden-Oosten bestaat de traditie niet. Of zoals correspondent Stefan de Vries het verwoordt: "In Frankrijk zouden werkgevers het niet in hun hoofd halen om hun werknemers te terroriseren met wansmaak."

'Ik verkoop pakketten van 150 euro'

Hoewel ABN Amro dit jaar juist het mes in de kerstpakketten zet, breiden de meeste bedrijven hun cadeau's juist uit, zeggen de leveranciers tegen RTL Z. 

Kerstpakketten.nl, dat 300.000 pakketten verstuurt, zag in de afgelopen jaren een toename van 35 naar 45 euro. Met flinke uitschieters: "Ik verkoop nu ook pakketten van 100 en 150 euro", zegt eigenaar Bart Poierré. De omzet van zijn bedrijf stijgt dit jaar met een derde. 

Wat als je teveel krijgt?

Hoewel 84 procent van de werknemers blij zou zijn met een kerstpakket, geven sommige mensen het cadeau liever weg. Zo begonnen Manon en Robert een Facebookpagina om hun pakketten te doneren aan mensen die het beter kunnen gebruiken. "Mijn vrouw werkt bij Unilever, dan krijg je een kerstpakket waar een heel weeshuis van kan eten", vertelt Robert. 

Ze zagen dat veel producten verdwijnen in de voorraadkast. Daarom proberen de twee zoveel mogelijk anderen blij te maken met pakketten. Zo gaven ze vier jaar geleden het eerste pakket weg aan een meisje van 12, dat stiekem reageerde via de Facebookpagina van haar moeder. "Het waren mensen die echt helemaal niets hebben. Het meisje dat het op kwam halen heb ik ook wat kleertjes meegegeven. Ik ging kapot, stond te janken."

Vorig jaar doneerden 28 mensen hun cadeau, vooral Unilever collega's. Dit jaar hopen de barmhartige initiatiefnemers op 50 stuks in totaal. 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/het-kerstpakket-mag-weer-iets-luxer-zijn-dit-jaar


Copyright © 2020 X-Masters, Inc. Alle rechten voorbehouden.